Nak share dengan semua tentang kuih talam keladi nie..sebenar nya kuih nie popular di kalangan orang2 cina ketika breakfast dan tea time.. memang agak susah nak buat...tapi "practise make perfect"..kalau dah cua buat..pasti menjilat sudu di buatnya.....
Yam Cake (You Tou Gao) / Talam Keladi Berlauk.
Bahan A
Keladi di potong kiub 100 gm
Keladi di lecek 150gm
Bahan B
5 ulas bawang kecil di mayang dan di jadi kan bawang goreng
Bahan C
3 sudu minyak masak
Udang kering 10 gm (ditumbuk)
Isi Udang 200gm (di cincang)
4 tangkai Daun Bawang (di mayang)
2 biji cili merah di hiris.
2 ulas bawang putih. (dicincang halus)
Garam secukup rasa.
1 sudu Gula pasir
Sedikit lada sulah
Bahan D
Tepung Beras 300gm
Tepung Kanji Gandum (Wheat Starch) 100gm
Santan kelapa 1 liter.
1. Keladi di rebus ( Dipotong Kiub) dan 150gm di lecek dan ketepikan.
2. Sediakan bahan B.
3. Untuk sediakan bahan C, Panaskan minyak masak dan tumiskan bawang
putih hingga garing dan masuk kan isi udang. Kemudian masukkan udang
kering, dan goreng hingga agak garing dan masukakan daun bawang dan
cili merah. Seterusnya masukkan bahan perasa, garam dan sedikit gula.
Ketepikan
4. Sediakan bahan D. Campurkan semua bahan dan kacaukan di atas api yang
sederhana hingga agak pekat. Satukan adunan tepung ini dengan Bahan C.
5. Laserkan loyang dengan minyak masak dan tuangkan aduan. Kukus selama
30 minit. Bila telah masak, taburkan lebihan lauk (jika ada) dan hirisan
daun bawang , cili merah dan bawang goreng di atas nya.
* Biar kuih ini sejuk dan baru lah dipotong. Makan bersama sos cili.
Selamat mencuba semua...Insyaalah..kalau di buat dengan Hati yang iklas dan penuh kasih sayang.. pasti menjadi...
No comments:
Post a Comment